PENDERAAN KANAK-KANAK: PENDERAAN FIZIKAL DEFINISI: PENDERAAN FIZIKAL berlaku apabila kekasaran fizikal digunakan terhadap . Uploaded by. ha des. Kecuaian dan Pengabaian Kanak-kanak oleh Ibu Bapa: Kedudukannya di. Jurnal Perspektif Jil. 7 Bil. Penderaan Fizikal Di Kalangan Kanak-kanak Pada. () Penderaan fizikal di kalangan kanak-kanak pada satu kajian kes kawalan di Hospital Kuala Lumpur. Jurnal Kesihatan Masyarakat, 2 (2). pp.

Author: Tygojind Zulrajas
Country: Malta
Language: English (Spanish)
Genre: Marketing
Published (Last): 8 January 2006
Pages: 364
PDF File Size: 19.17 Mb
ePub File Size: 14.79 Mb
ISBN: 295-9-89250-422-9
Downloads: 81266
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Kagor

Kanak-kanak bermain jufnal dengan cara yang betul dan bilangan kanak-kanak seimbang di kedua-dua belah. Pendidik melakukan pergerakan lokomotor dan bukan lokomotor dengan kanak-kanak setiap hari. Mengingatkan kanak-kanak tidak berada di depan atau di belakang buaian ketika kanak-kanak lain bermain buaian. Berinteraksi dengan kanak-kanak pemalu dengan pelbagai cara.

Kanak-kanak membawa beg keluar dan menyusun ke tempat yang disediakan. Pendidik mengasingkan kanak-kanak lelaki dan perempuan. Pendidik memeluk dan membelai kanak-kanak bagi menenenteramkannya. Pengudaraan, pencahayaan dan suhu bersesuaian. Selepas aktiviti, kanak-kanak dipastikan mencuci kaki dan tangan dan berbincang tentang apa yang telah dilihat.

Pendidik memperdengarkan alunan zikir atau muzik yang menenangkan. Pendidik membantu kanak-kanak yang masih perlu bantuan. Kanak-kanak tidak bermain atau berlari di dalam bilik air dan mereka tidak boleh berada di bilik air tanpa pengawasan orang dewasa. Tiada haiwan dan serangga berbahaya dan terdapat langkah-langkah pencegahan.

Selepas aktiviti, kanak-kanak digalakkan menyimpan dan mengemaskan semua alatan mainan sebagai latihan urus diri dan kebersihan. Alat mandian diletak pada paras ketinggian yang mudah diambil oleh kanak-kanak Bahan pencuci bilik air diletak di tempat yang selamat, jauh dari kanak-kanak. Pendidik dan kanak-kanak mengucap salam kepada ibu bapa yang datang.

  LIONEL STRONGFORT PDF

Sistem PERMATA Q

Sinki bersih dan rak pengeringan pinggan mangkuk. Pondok atau playhouse berada dalam keadaan teratur, kemas dan peenderaan. Sebelum nature walkkanak-kanak dipastikan memakai kasut dan beratur mengikut kumpulan umur. Tidak lebih daripada tiga orang bermain dalam satu-satu masa dan berdiri di atas papan gelongsor mengelak dari tolak menolak. Pendidik menyelia kanak-kanak masuk ke bilik mandi, menanggalkan pakaian dan mandi jika perlu. Pendidik memberi perhatian kepada kanak-kanak yang berkudis, alahan, luka atau tidak sihat agar tidak bermain pasir.

Kawasan padang rata dan rumput dipotong secara berkala. Pendidik suka berbual dengan kanak-kanak. Pemeriksaan kesihatan dijalankan oleh Pegawai Kesihatan secara berkala. Sijil perlu diperbaharui setiap tiga 3 tahun.

Buku cerita, buku bergambar, buku besar, sift book untuk bayi. Bayi dipakaikan pakaian dengan cara yang betul.

Pendidik hendaklah merangsang deria dan pemikiran kanak-kanak menjadi suka ingin tahu, suka bertanya, dan menyedari serta menghayati keindahan alam. Pendidik memastikan kanak-kanak membilas seluruh anggota badan dengan sempurna. Pendidik dan kanak-kanak berdiri tegak dan menyanyi dengan penuh bersemangat. Bayi dan kanak-kanak digalakkan bermain alat-alat muzik yang mereka sukai untuk menghasilkan bunyi-bunyian secara kerap.

Etika Dan Profesionalisme SP2: Pendidik membantu menanggalkan pakaian dan memakaikan tuala kepada orang kanak-kanak, manakala yang lain bermain bebas sambil menunggu giliran. Kanak-kanak membaca doa lepas makan setelah semua kanak-kanak selesai makan.

Peenderaan memantau kanak-kanak mengambil alatan sand play dan bermain dengan baik dengan rakan-rakan. Kanak-kanak tidak turun dengan serta merta, kerana boleh menyebabkan rakan mereka yang berada di hujung jatuh.

SISTEM PERMATA Q

Tidak ada tempat air bertakung dan tempat nyamuk membiak di sekeliling kawasan bangunan. Peti sejuk Cerek elektrik Sinki bersih dan rak pengeringan pinggan mangkuk. Alas Senaman Weplay Exercise Mat. Makanan yang diberi tidak mengandungi garam dan gula yang berlebihan.

  BUPA CORPORATE ESSENTIALS PDF

Semua peralatan bilik penyusuan ibu disusun kemas dan selamat serta dilabelkan. Pendidik menerangkan peraturan keselamatan kepada kanak-kanak, dan memberitahu apa yang hendak dilihat semasa aktiviti.

Kanak-kanak tidak dibenarkan masuk ke kawasan dapur, pejabat dan stor. Pendidik menggalakkan kanak-kanak berfikir mengenai juranl awal sains atau awal matematik yang mereka pelajari dari aktiviti main pasir.

SP1 terdiri daripada perkara-perkara berikut: Kriteria penganugerahan adalah seperti berikut:.

Penyediaan Permakanan Fizikkal dan Kanak-kanak. Pendidik memberi peluang kanak-kanak memilih alat-alat mainan yang diminatinya. Pendidik menggunakan cara bercerita yang betul, dari segi nada suara dan intonasi, gerak badan dan eskpresi muka untuk menarik minat kanak-kanak.

Selepas aktiviti, kanak-kanak digalakkan menyimpan alat-alat mainan dalam bakul atau di tempat asalnya sebagai latihan urus diri dan kebersihan taska. Kanak-kanak lelaki dan perempuan diasingkan Kanak-kanak menanggalkan pakaian dan memakai tuala dalam kumpulan kecil orangmanakala yang lain menjalankan aktiviti bebas sambil menunggu giliran.

Pendidik membantu kanak-kanak memakai tuala ketika keluar dari bilik mandi. Pendidik menggalakkan kanak-kanak memakai baju dan mengemas diri sendiri hanya beri bantuan jika perlu.

Pendidik pastikan kanak-kanak berpakaian bersih dan selesa. Pelbagai bahan bacaan dalam Bahasa Melayu. Kanak-kanak membaca ikrar Rukun Negara.