KADAR CARUMAN Januari / January – Hingga Sekarang / Till Now LEMBAGA KUMPULAN WANG SIMPANAN PEKERJA. Majikan yang memotong PCB mengikut Jadual Potongan Cukai. Bulanan .. Jumlah caruman KWSP atau Kumpulan Wang Lain Yang. Senarai Pembekal Perisian Penggajian/Majikan Yang Menepati Spesifikasi PCB // . Saraan bulan yang diterima adalah RM25, (potongan KWSP dirujuk kepada Jadual Potongan Cukai Bulanan (potongan KWSP kena cukai sahaja ditolak dengan jumlah caruman KWSP (termasuk.

Author: Shaktitilar Tucage
Country: Nigeria
Language: English (Spanish)
Genre: Education
Published (Last): 21 June 2005
Pages: 435
PDF File Size: 6.95 Mb
ePub File Size: 7.89 Mb
ISBN: 770-7-45507-505-2
Downloads: 7207
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Mazahn

Salinan kad pengenalan perlu disertakan bersama-sama borang permohonan. Seorang pekerja telah berkahwin dan isteri tidak bekerja. Completed forms should be submitted to the respective employers for submission to EPF.

Reduction of Employees’ EPF Statutory Contribution Rate

A Human Resource practitioner in his normal daily life and consummate blogger in his free time. Masjid Bandaraya Kota Kinabalu. PCB ditentukan seperti berikut:. Lembaga Hasil Dalam Negeri Malaysia tidak bertanggungjawab terhadap sebarang kehilangan atau kerosakan yang dialami kerana menggunakan maklumat dalam laman ini. Kategori 3 Jadual Potongan Cukai Bulanan atau Kaedah Pengiraan Berkomputer adalah terpakai jika seseorang pekerja yang telah bercerai, kematian suami atau isteri atau bujang dengan anak angkat.

Tunggakan adalah termasuk ganjaran, pampasan, komisen, Skim Opsyen Saham Pekerja, atau apa-apa bayaran yang dibuat untuk tahun terdahulu sebelum tahun semasa. Maklumat yang diperlukan adalah seperti berikut:. Pasangan suami dan isteri yang bekerja mempunyai 5 orang anak.

  AIRCRAFT DYNAMIC STABILITY AND RESPONSE BABISTER PDF

He is addicted to coffee and Manchester United. Once you have made your choice, please take note of the next few paras that we jaduap going to write,especially if you decide to maintain the current rate. Higher disposable income will support higher consumption thus generating domestic economic growth. Pengguna tidak dibenarkan untuk tuntut melebihi had yang dibenarkan.

Cara Sebenar Untuk Kira EPF Serta SOCSO. Semak Caruman Melalui Jadual Ini | socso | Pinterest | Dan

Secondly, individual employees may wish to take note that the higher disposable income may attract higher rate of income tax for certain group of employees. Learn how your comment data is processed.

Add Comment Cancel reply.

Majikan perlu memberikan maklumat pekerja yang lengkap dan betul semasa mengemukakan bayaran PCB. Untuk mendapatkan penerangan cara pengisian borang, sila jaduao pilihan faksimili di menu seterusnya.

That gives an additional income of RM63 for an employee to dispose into the economy. Notify me of new posts javual email. Seorang pekerja menerima saraan bulanan berjumlah RM10, Beliau tidak mempunyai anak.

This site uses Akismet to reduce spam. Berkahwin dan pasangan bekerja. Pengemukaan semula bayaran PCB boleh dikenakan kompaun sekiranya bayaran dibuat selepas daripada tarikh yang ditetapkan.

Kerajaan berharap ini dapat menggalakkan lebihan perbelanjaan yang akan dapat membantu pertumbuhan ekonomi domestik ]. Jika suami dan isteri memilih untuk menuntut potongan anak tertentu, PCB suami dan isteri akan ditentukan mengikut Kategori 3 KA1? That means, please let your employer know!

  CLIFFORD T MORGAN PSIKOLOJIYE GIRI PDF

Jaual dan pasangan tidak bekerja. Borang yang telah lengkap diisi dengan maklumat-maklumat yang diperlukan hendaklah dikemukakan ke mana-mana cawangan LHDNM yang berdekatan. Pengisian borang perlu dilakukan oleh pekerja.

Lembaga Hasil Dalam Negeri

rpf Di bawah kaedah ini, mana-mana orang yang tanpa sebab munasabah tidak mematuhi subkaedah 10 1 atau Kaedah 13 adalah melakukan suatu kesalahan dan jika disabitkan, boleh didenda tidak kurang daripada RM dan tidak melebihi RM20, atau penjara untuk tempoh tidak melebihi enam bulan atau kedua-duanya sekali. EPF will be issuing a new monthly statutory contribution schedule soon. First, less contribution means less savings for the future.

Suami menuntut potongan bagi 3 orang anak dan isteri menuntut potongan bagi 2 orang anak. Seorang pekerja menerima saraan bulanan berjumlah RM11, Notify me of follow-up comments by email. Borang In Lieu of CP39 Borang ini digunakan untuk mendaftar fail cukai pendapatan bagi individu yang menerima pendapatan penggajian. Most easily accessed via his Twitter account. hadual

Di bawah kaedah pengiraan berkomputer, sistem secara automatik akan menghadkan tuntutan pelepasan KWSP dan insuran nyawa kepada RM6, Pengemukaan semula bayaran PCB boleh dikenakan kompaun sekiranya bayaran dibuat selepas hari kelima belas bulan berikutnya.