Etica nicomahica – Download as Word Doc .doc), PDF File .pdf), Text File .txt) or read online. Etica nicomahica – Aristotel. 2 likes. Book. Etica nicomahica – Aristotel. Privacy · Terms. About. Etica nicomahica – Aristotel. Book. 2 people like this topic. Readers’ questions about Etica Nicomahica. 1 question answered.

Author: Mecage Juzahn
Country: Chile
Language: English (Spanish)
Genre: Politics
Published (Last): 7 June 2006
Pages: 466
PDF File Size: 6.70 Mb
ePub File Size: 17.62 Mb
ISBN: 493-9-36604-620-3
Downloads: 6604
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Moogutaxe

Tot el este autorul maximei: Nu esti inregistrat Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta Creaza cont nou. Aristotel s-a nascut in anul i. Vezi mai pe larg Sir David Ross,op.

Aceasta lucrare ,care se constituie in nicomahida carti are ca obiect studiul metafizicii sau filosofia prima,asa cum o numeste Aristotel. Fizica o intalnim si in lista lui Diogenes ,impartita in doua carti,si anume: Tot Aristotel este autorul unei serii de lucrari de psihologie,care s-au dovedit a fi autentice: El isi invata elevii nu numai sa discu-te asupra unui subiect dat,ci sa practice in acelasi timp si oratoria. Perioada de scolarizare a lui Alexandru s-a terminat odata cu desemnarea lui ca regent al tatalui sau in i.

Daca documentul a fost util si crezi ca merita sa adaugi un link nixomahica el la tine in site Copiaza codul in pagina web a site-ului tau. Dupa moartea ei,Aristotel a intretinut o relatie permanenta si plina de afectiunedesi nelegalizata cu Herpyllisoriginara din. In aceasta opera Aristotel da o descriere a progresului omenirii. Ar nicommahica fi vorba de 17 clasificari,si nu 17 carti. A fost o perioada in care Platon l-a apreciat foarte mult ,numindu-l cititorul prin excelenta si spiritul scolii bicomahica tarziu cand conceptia sa a luat un contur mai diferit,s-ar putea ca relatiile dintre ei sa fi fost mai putin cordiale.

Didier,Julia-Dictionar de filosofie,colectia Larousse,traducere de dr.

Etica Nicomahica — Reader Q&A

Ceea ce putem intr-adevar crede,in perspectiva opi-niilor exprimate chiar de el,este ca nu era ascetic in comportament. Dtica cita des Anatomia ,dar din pacate nu ni s-a pastrat. Problema fundamentala a eticii aristotelice graviteaza in jurul naturii si mijloacelor de realizare a Binelui supreme,instituit ca scop absolute,spre care tinde totul.

  GETFIT STUDIES BESTWORSTABEXERCISES PDF

El socoteste metafizica ontologia ca fiind stiinta principiilor si cauzelor.

Stagira,si a avut de la ea un copil,Nicomah,dupa al carui nume isi va intitula ope- ra sa “Etica nicomahica”. Exegeza aristotelica inclina in mare parte sa acorde credit autenticitatii si “Eticii eudemice”. Se pare ca apartine unei perioade mai tarzii,cea de la curtea macedoneana ,vezi David Ross,op.

S-a axat cu prioritate pe cercetarea vechilor filosofi,incepand cu Tales. La moartea lui Alexandru Macedon,in anul i. Nu este vorba de Binele in sine ,abs-tract etics transcendent,profesat de scoala platoniciana,prin a carui analiza critica Aristotel isi defineste net pozitia,ci de Binele realizabil in practica,deci un bine accesibil omului.

Issue 2/2009 Vol. III, no. 2 (Jul – Dec 2009)

La varsta de optsprezece ani,el intra in scoala lui Platon din Atena ,unde va rama- ne timp de nouasprezece ani pana la moartea lui Platon.

Dupa numele locului in care s-a nascut,i se ftica spune si stagiritul -vezi Dakmara Georgescu si Maria Lacatus-“Mari filosofi ai lumii”,Editura Didactica si Pedagogica, R. Spre delectare,vom prezenta cateva in cele ce urmeaza: Laertios,Diogenes-Despre vietile si doctrinele filosofilor,traducere de C.

Filozofia aristotelica are ca obiect determinarea participarilor de baza ale existentei universale. Dintre acestea ,cea mai veche este cea a lui Diogenes Laertios,pe care o vom reda in cele ce urmeaza,cu note si comentarii de rigoare,acolo unde se impun.

Aristotel face deosebirea intre stiinta si dialectica. Diogenes Laertios spune ca tatal lui Aristotel se tragea din Nicomahos,care era fiul lui Machaon,care la randul sau era fiul lui Asclepios 5.

Se cunoaste prea putin despre continutul educatiei date de el distinsului sau elev. La intrebarea ” Ce folos au mincinosii?

  AUDIO CONTROL 2XS PDF

Este normal sa-i atribuim lui Aristotel interesul pentru stiinta fizica si mai inainte de toate pentru biologie,datorita descendentei sale dintr-o familie de medici. Ar putea fi si 25 de teze,nu de carti. Viata si opera lui Aristotel Matematica. Aristotel va etiac filozofia dar nu dinauntrul platonismului ci din alta perspectiva.

Despre aceasta carte ,Constantin Noica spunea: Este conce-put ca fiind chel,cu picioare subtiri,ochi mici,cu un sasait in vorbire si bine imbracat,sau cum spune Diogenes Laertios”avea pulpe slabe,ochi mici si avea deosebita grija de im-bracaminte ,inele si felul de a-si taia parul. Este o lucrare atribuita in mod cert lui Aristotel. Se crede ce este vorba de timpul de. Aristotel era oricand gata de a ridiculiza,lucru foarte vizibil in propria sa expri-mare. Acest grup de tratate etice cuprind: Numele provine de la insasi locatia unde se afla scoala.

Se crede,dupa Diogenes Laertios,ca Aristotel ar fi impus o constitutie scolii,prin care membrii ajung la conducere prin rotatie pe cate o perioada de zece zile.

Cea mai timpurie referire la aceasta o gasim la NIcolaos din Damasc. In opera lui Diogenes Laertios intalnim mai multe ziceri ce indica o minte agera si plina de duh. Tot aici,Aristotel aduna probabil cateva sute de manuscrise,constituind astfel prima dintre marile biblioteci ce au existat si modelul celor din Alexandria sau Pergamon. Se presupune ca ar fi realizat aceasta cu sprijinul material al regelui Alexandru cel Mare,discipolul sau. Astfel a parasit orasul spunand” nu voi mai da prilej atenienilor sa pacatuiasca a doua oara impotriva filosofiei”