Constantin Argetoianu (15 March [O.S. 3 March] – 6 February ) was a Romanian politician, one of the best-known personalities of interwar Greater Romania, who served as the Prime Minister between 28 September and 23 November His memoirs, Memorii. 53 Constantin Argetoianu, Memorii. Pentru cei de mâine. Amintiri din vremea celor de ieri [Memoirs. For the Future Ones. Memories from the Times of Yesterday]. Constantin Argetoianu has 13 books on Goodreads with 71 ratings. Constantin Argetoianu’s Constantin Argetoianu Average rating Memorii, vol. I-II by.

Author: Mijind Tagami
Country: Ethiopia
Language: English (Spanish)
Genre: Life
Published (Last): 15 March 2013
Pages: 384
PDF File Size: 16.14 Mb
ePub File Size: 8.84 Mb
ISBN: 921-8-87287-173-6
Downloads: 59156
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Jusar

Trecuse prin trei ceasuri de suferint5, i mi s-a infatisat ca un om bol- nav. Acest revolutionar verbal, acest general aclamat de I Averescu voise int: Introducerea in viata politica a generalilor in activitate de serviciu inoculeaza armatei veninul politicianismului si ameninta gray unitatea si disciplina acestui admirabil instrument al apararii nationale. S-ar fi format in acest caz tin Guvern Averescu-Maniu, sau Averescu-Vaida in care, in loc sa conduc5 ardelenii neexperimentati, am fi condus noi.

Dar vai, sub acest aspect simpatic se ascundea un nemaipomenit pisalog Ce a primit din partea mea, n-a mai impartit cu nimeni. Romania ar fi p4it pe o cale nou5 i regeneratoare i toate ar fi fost altfel. Am incercat sa-i dovedesc ca se insela, ca, daca putea contapentru el pe toate voturile Otanimii, nu putea conta tot astfel pe anuldri de voturi. Fata de micul numar de ale0 liberali, toate planurile lui Ionel Bratianu s-au naruit pe loc.

Ar fi sa ne tiigaduim noi insine ratiunea de a fi, din punct de vedere politic, daca am reintra in Constitutie calcand-o in picioare sic! Nunuca Protopopescu rn-a poftit o data cu el la mass, in trei, si mi-am fScut cruce auzindu-1 vorbind!

Ei isi aleseserA ca semn electoral Secera”, i indatA ce si-au dat seama cA ar mai putea specula si numele lui Averescu, absent din lupta, s-au pus pe lucru. Bine- inteles cA nici el nici eu nu puteam concepe o intelegere cu domnii socotiti incA constituind o disidentA a grupArii noastre, decit sub forma unei inscrieri definitive, din partea lor, in Lig. Argetoianu, ministru de interne: Sub portret, si sub numele generalului, textul urmator: Dar dezastruos a fost chiar rezultatul cifrelor electorale, cki z5d5rnicirea alegerilor prin abtinere s-a dovedit in practic5 o metoda gresita, ce nu putea duce la nimic.

  6SN1118 0DG23 0AA1 PDF

M-am oferit numaidecit s5 ma duc la dinsul, dar n-a fost chip, a vrut cu tot dinadinsul sa vin5 el la mine, si a venit. Aluzia era la Guvernul condus de generalul Alexandru Averescu, in special la ministrul de interne Constantin Argetoianu.

Spunem aproape intreaga opozitie”, fiindc5 a surprins qi a uimit atitudinea gruparii deputatilor sociali0i-comun4ti. Br5tianu n-a vrut s5 se agate de scansi a dura pe care i-am intins-o poate fiindc5 i-o intindeam eu gresit si era cat pe-aci s5 se inece. Sufletul complotului era un bulgar, colonelul Afgetoianu, scos la pensie si napastuit zicea el un intrigant fara pereche si fara scrupule, dar inteligent, indraznet si devotat trup si suflet generalului.

Eu eram contra, fiindca nu voiam ca generalul s5 compromit5 si ultima 1 Alt ardelenisin pus la moda in www. Alegatorii rurali care n-au voit sa-si spurce primul mmorii vot, sau care n-au qtiut cum sa-I anuleze, au cautat Steaua” i negasind-o, au pus pecetea pe Secere. Fapt pozitiv este c5 acele cuvinte pronuntate de dl. Cu mrmorii prilej s-a intrebuintat pentru prima data in mod curent ardelenismul pertractari”, care a Camas in limba noastra.

Constantin Argetoianu – Wikipedia

Academiei 8, in Bucuresti. List of Prime Ministers of Romania.

Je vous serve la main bien amicalement et vous prie de croire a mes sentiments les meilleurs et les plus distingues. Primeam zilnic rapoarte despre fanatismul satelor, dar voiam s5 fac o experient5, sa v5d cu ochii mei reactia sufletelor simple care-si facusera dintr-o naluc5 un crez.

Sedinta urm5toare, la Camera qi la Senat, a fost fixata pentru 26 martiet. Asupra acestui din unn5 punct m-am inselat.

Constantin Argetoianu – Memorii vol. 6

Ca buni opozanti supusi unor moravuri politice impotriva cgrora protes- tam de altminteri cat ne tinea gura, ne ridicasem si noi, cei din Liga Poporului, impotriva acestei amangri pe care argetoixnu calificam de anticonstitutionalg, desi era cat se poate de justificatg. Vaida nu putea ins6 vorbi despre o dizolvare pe care Regele nu i-o aduse, i chiar dac5 i-ar fi dat-o, n-avea nici o poft5 s5 fac5 jocul lui Averescu.

  GTD EVERNOTE SETUP GUIDE PDF

Conformandu-se instructiunilor lui Bratianu, Vaitoianu a format un Guvern compus numai din generali, un Guvern care a limas de pomina prin ridicolul meomrii, caci pana atunci ne ferise Dumnezeu de fanteziile regale pe care M.

Pitorescului sef al t5ranistilor, invatatorului Ion Mihalache i-a surLa inceputul carierei sale, Mihalache a comis insa o prins dilema: M-am uitat la el i mi-a venit inima la loc! Dumnezeu ne trimisese in calea lui, si pan5 s5 nu spunem o vorb5 ne-am inteles cu el din ochi. Averescu aproba toate propunerile, cu un da” indiferent, dar eu le-am torpilat pe toate.

Take si Flondor asteptau memodii mea, dar eu am ticut, si n-am acut nici o observatie. Citta a ajuns succesiv prefect la Vlasca, deputat, ministru la Varsovia si la Washington si in razboi cu Regele Carol. The standoff between Averescu and the parliamentary opposition eventually witnessed a decisive incident: Pentru noi rezultatul alegerilor a fost un dezastru.

Pe Ifinga rolul de inlocuitor vrernelnic, V5itoianu primise misiunea de a curata” in alegeri pe Averescu. Dar pe vremea lui Valtoianu, ina cunoscut qi el o clipa de glorie.

Cum m-a vazut mi-a aruncat: Am intrat in incinta in mijlocul vociferarilor, i am izbutit sa le ascult fara sa spun o vorba. Pricepator al vremurilor, am putut constata ca s-ar multumi cu realizarea unei cat de mici pArticele a programului sau. Nu voiam ca chernarea la faspundere s5 ne g5seasc5 nepregaiti. Ca s5 nu le argegoianu, ar fi trebuit s5 ne dezvelim motivele.